Informace o změnách v provozu kabelové televize TKR Hostašovice – Straník

Vážení uživatelé televizního kabelového rozvodu TKR Hostašovice – Straník,

od vybudování uplynulo již 22 let, během kterých prošel systém mnoha modernizacemi, které umožňují dnes, ale i v budoucnu, plnit Vaše nejnáročnější požadavky z široké palety komunikačních služeb.

Televizní kabelový rozvod v Hostašovicích a ve Straníku vznikal v roce 1998 – 2000. Zpočátku přenášel pouze 20 analogových televizních programů. O čtyři roky později byl přenos rozšířen o Internet protokolem EURODOCSIS 1.1. V roce 2010 bylo vysílání doplněno o digitální TV z terestricky šířené DVB-T. Zásadní krok modernizace byl učiněn v roce 2015 instalací technologie umožňující vysílání TV digitálním formátem DVB-C = Cable.

Toto vysílání nebylo od svého vzniku zásadně přelaďováno. Vývoj v kvalitě a množství přenášených TV služeb však popohání technologie i operátory kupředu. Mnoho se změnilo. Analogové televizory postupně dosloužily a byly nahrazeny moderními plochými přístroji s velkou úhlopříčkou. V současnosti je většina programů dostupných ve vysoké kvalitě HDTV, některé programy zanikly, a naopak některé se objevily nově. Nyní nadešel čas dalšího zásadního modernizačního kroku.

Pro plné využití technologie DVB-C v TKR budou učiněny změny ve vysílání, ke kterým dojde v úterý 2. 11. 2021:

  • – vypnutí analogového vysílání v ranních hodinách a uvolnění frekvenčního pásma pro HDTV a zvýšení rychlostí internetu
  • – přeladění na novou digitální nabídku DVB-C bude umožněno po 17 hodině
  • – navýšení programové TV nabídky, datového toku jednotlivých TV streamů a pro přeladění ke změně startovací frekvence
  • – ukončení duálního vysílání SDTV (MPEG-2) a HDTV (MPEG-4), bude preferováno pouze HDTV (MPEG-4) vysílání
  • – nově možnost objednat si doplňkovou službu Chytrá TV, viz níže

Po datu 2. 11. 2021 si uživatelé televizních digitálních programů budou muset přeladit své televizory a to:

  • – spuštěním automatického ladění,
  • – popřípadě spustit ladění ručně s novými parametry:
  • nová startovací frekvence bude upřesněna s modulací QAM 256 a symbolovou rychlostí 6900 Ksym/s
  • – uživatelé používající doposud pouze analogový televizor jej mohou pro příjem nové nabídku TV programů v DVB-C doplnit Set-Top-Boxem DVB-C. Cena přístroje je 1.250,- (s odbornou instalací u uživatele celkem 1.550,- s DPH.)

V dostatečném časovém předstihu bude uživatelům digitálních televizních služeb k dispozici na stránkách provozovatele 4M Rožnov, v sekci kabelová televize, nový vysílací MUX plán DVB-C i s TV balíčky a jednoduchý návod k přeladění televizorů www.4mroznov.cz

Ceny za příjem kabelové televize a Internetu se po těchto úpravách nezmění, avšak dojde ke zrušení balíčku FILM

CHYTRÁ TV

2.11.2021 bude možno objednat a používat službu Chytrá TV jako placený doplněk k hlavnímu digitálnímu vysílání (DVB-C) TKR Hostašovice – Straník, ve které fungují také programové balíčky. Po aktivaci této služby bude moci uživatel u programů, které přijímá v rámci kabelové TV, využívat funkce zpětného přehrávání až 7 dní nazpátek, ukládání pořadů a pozastavení přehrávání TV programů na Smart televizi,

mobilu, tabletu, PC a to kdykoli a kdekoli. Pro registraci doplňkové služby Chytré TV je nutné mít aktivní TV nabídku a internet TKR Hostašovice-Straník, doporučujeme minimálně tarif Standard.

Sledovaní není geograficky omezeno na síť TKR Hostašovice-Straník, ale registrovat službu lze pouze ze sítě TKR Hostašovice-Straník. Aktuální ceny a informace naleznete na webových stránkách poskytovatele 4M Rožnov www.4mroznov.cz

Výše popsanými změnami dojde k navýšení množství, výkonu a kvality přenášených služeb v sítí TKR Hostašovice – Straník. Stávající systém přenáší 21 HD programů (z toho 13 HD programů v MINI nabídce).

V nové konfiguraci bude systém DVB-C přenášet až 42 HD programů (z toho až 31 HD programů v ZÁKLADNÍ nabídce) a v ZÁKLADNÍ nabídce nově až 8 programů.

POZN. Po vypnutí analogového TV vysílání se otevře také další prostor pro zvyšování přenosových rychlosti Internetu, převážně stávajícího tarifu Standard 40/2 Mbps za původní cenu.

Věřím, že nutnost úprav pochopíte a po všech změnách bude pro Vás nabídka služeb TKR Hostašovice – Straník ještě zajímavější.

 

Ing. Lukáš ROUDNÝ, 4 M Rožnov spol. s r.o

Zdeněk Kelnar, starosta obce Hostašovice.

You may also like...